Onderzoek met GIANTT
Uit klinisch onderzoek, veelal uitgevoerd in specialistische tweedelijnscentra, blijkt dat met intensieve diabetes behandeling veel gezondheidswinst is te behalen. Onduidelijk is echter of deze positieve resultaten ook gelden voor uw eerstelijns huisartssetting. Slechts een deel van de vaak erg homogene diabetes trial populatie ziet u terug in de spreekkamer.
Hoe kan ik bijdragen aan GIANTT?
Indien u geïnteresseerd bent om zelf geanonimiseerde praktijk data bij te dragen aan het GIANTT project horen we graag van u.
Levert dit veel extra inspanning, IT kennis of kosten op? Nee, de data wordt automatisch geëxtraheerd en geanonimiseerd via Calculus zonder extra kosten. Wel dienen patiënten actief geïnformeerd te worden over potentiële inclusie in de GIANTT.
Uw eigen studie idee?
Als huisarts of POH ziet en behandelt u waarschijnlijk bijna dagelijks patiënten met diabetes type 2. Daarbij vaart u op een combinatie van richtlijnen en uw eigen klinische kennis, die voor een groot deel van uw populatie een geschikte behandeling bieden. Toch komt u waarschijnlijk ook regelmatig meer bijzondere casuïstiek tegen, patiënten die afwijken van de “doorsnee” patiënt, waar u mogelijk eens dieper in zou willen duiken. Denk aan extreme schommelingen in bloeddruk of een ongebruikelijke combinatie van comorbiditeit.
Privacy en bezwaar maken
Voordat patiënt gegevens anoniem verstrekt worden, overhandigt u de patiënten een folder of brief. Wanneer de patiënt niet wil dat zijn/haar (anonieme) gegevens worden gebruikt, dan kunt u dat noteren en doorgeven. U noteert het bezwaar in het VIP portaal en Calculus/Proigia zorgt ervoor dat de gegevens niet worden opgenomen in de GIANTT databank.
Technische ondersteuning data extractie
De extractie voor GIANTT loopt via het VIPLive systeem van Calculus.